NVO Altruista SVJETLO

NVO Altruista za pomoć osobama s umanjenim sposobnostima "SVJETLO", Sarajevo «« MLADI TIM SA KREATIVNIM PRISTUPOM ZA NOVO DOBA « « e-mail: svjetlo@svjetlo.ba.... www.svjetlo.ba.... Tel/Fax..033/711-535... Direktor: Haris Čaušević 061555295

25.09.2008.

Vrijedni paketi hrane i higijenskih proizvoda za 20 porodica

Avgust 2008.
Po zahtjevu donatora, a na osnovu socijalnih anamneza, izvršen je odabir 20 najugroženijih porodica koji će dobiti pakete sa hranom i higijenskim artiklima.

25.09.2008.

Dobili smo 2 kompjutera za naše članove

Avgust 2008.
U avgustu mjesecu, od prijatelja organizacije dobili smo donaciju od 2 računara koji će biti uručeni članovima Udruženja altruista „SVJETLO“.

25.09.2008.

Bili smo na svečanom otvaranju olimpijskog bazena

Avgust 2008.
Predstavnici NVO altruista „SVJETLO“, na poziv Gradske Uprave prisustvovali su svečanom otvaranju Olimpijskog bazena.

25.09.2008.

Izložba "NEŠTO VIŠE" na Prvom sajmu ekologije

Avgust 2008.
U saradnji sa JKP „ZOI 84“ organizovali smo prodajnu izložbu unikatnih radova mladih s umanjenim sposobnostima na I Festivalu ekologije, ljekovitog bilja i zdrave ishrane koji je održan na Bjelašnici 30. i 31. avgusta 2008. godine. 

25.09.2008.

Izložba "Nešto više" na SFF-u

Avgust 2008.
U okviru manifestacije „Porodični dan“ koja se održava u okviru Sarajevo Film Festivala organizovali smo izložbu unikatnih radova mladih s umanjenim sposobnostima „NEŠTO VIŠE“. Radovi su nastali u „ArT LiNe“ radionici. Izložbu su svečano otvorili nj.e. David Hutchings, ambasador Kanade i Denis Aranitović, polaznik „ArT LiNe“ radionice. Projekat „ArT LiNe“ radionica podržan je od ambasade Kanade, Fondacije „Mozaik“, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, te Općina: Centar i Stari Grad.

 

25.09.2008.

20 članova prati projekcije Sarajevo Film Festivala

Avgust 2008.
U saradnji sa Sarajevo Film Festivalom organizovali smo da u toku 7 dana trajanja Festivala, 20 mladih s umanjenim sposobnostima svakodnevno prati filmski program Teen arena i 20 roditelja sa djecom s poteškoćama u razvoju prati Dječiji filmski program.

25.09.2008.

U posjeti Tekiji, Hutovom blatu i Kravicama

Avgust 2008.
Za 25 mladih s umanjenim sposobnostima, od toga 17 onih koji nisu išli za Neum,  organizovali smo obilazak kulturno-historijskih i turističkih destinacija Tekija na Buni, Hutovo blato i vodopad Kravice. U okviru obilaska najveće subtropske močvare u Evropi, Hutovo blato organizovali smo vožnju brodicom i ručak. Grupa je bila prezadovoljna.  Donator ovog veoma zanimljivog putovanja bio je Josip Jurišić, zamjenik gradonačelnice Grada Sarajevo.                    

25.09.2008.

22 člana po prvi put na moru

Avgust 2008.
Za 25 mladih s umanjenim sposobnostima organizovali smo jednodnevni izlet sa ručkom u Neumu , sa kraćim  posjetama Mostaru i Počitelju. Za 22 osobe to je bilo prvi put da su u 2008. godini boravili na moru. Finansijeri ovog putovanja bili su: Udruženje altruista „SVJETLO“, ZOI TOURS i mladi s umanjenim sposobnostima.

25.09.2008.

Promocija Porodičnog dana

Juli 2008.
Članovi NVO altruista „SVJETLO“, kao specijalni gosti, prisustvovali su zabavi u povodu promocije manifestacije Porodični dan koji se organizuje u sklopu Sarajevo Film Festivala.

25.09.2008.

Dan nezavisnosti SAD

Juli 2008.
Dobili smo pozivnicu, među odabranim organizacijama iz nevladinog sektora i predstavnici udruženja altruista „SVJETLO“ u ambasadi USA prisustvovali su proslavi Dana nezavisnosti USA.

25.09.2008.

Proslava titula sa City bus-om

Juli 2008.
Za ostvarene uspjehe i osvojene titule u nogometu, košarci i odbojci organizovali smo proslavu šampiona a posebno dragi gosti su nam bili: Josip Jurišić, zamjenik gradonačelnice Grada Sarajevo, Smaragda Mešanović iz Ministarstva socijalne politike Kantona Sarajevo, Nedžad Zekić izvršni direktor Centrotrans Eurolines, Arzija Jusić zaposlenica ZOI 84, Nermina Mujić- KSS Tuzla i Kada Selimović Delić nacionalna direktorica S.O. BiH.

25.09.2008.

Organizirali smo Javnu tribinu o izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti

Juli 2008.
Organizovali smo javnu tribinu „ Izmjene i dopune Zakona o socijanoj zaštiti, zaštiti porodice sa djecom i zaštiti civilnih žrtava rata FBiH“. Javna tribina je održana u sali Općine Novo Sarajevo a imala je za cilj učesnike tribine upoznati sa novinama koje se tiču ostvarivanja osnovnih prava za osobe s invaliditetom. Izvještaj sa javne tribine dostavili smo svim učesnicima, resornom ministarstvu, Komisiji za ljudska prava i slobode FBiH, Odboru za rad i socijalnu politiku FBiH, organizacijama osoba s invaliditetom a elektronskim putem proslijedili smo i svim nevladinim organizacijama koje realizuju projekte u oblasti  socijalne zaštite.

25.09.2008.

Ljetovanje na Boračkom jezeru

Juli 2008.
Deset Članova NVO altruista „SVJETLO“ u organizaciji „Obrazovanje gradi BiH“, ljetovalo je na Boračkom jezeru.

25.09.2008.

Član Predsjedništva , Željko Komšić uputio čestitku

Juni 2008.
Za
postignute izvanredne uspjehe na državnom prvenstvu u odbojci čestitke sportašima i sportašicama  udruženja  altruistaSVJETLO  uputio je član Predsjedništva BiH, Željko Komšić. 

25.09.2008.

42 člana NVO Altruista SVJETLO uzivali su na bazenu i ručku

Juni 2008.
Mladi Stranke za BiH općine Stari Grad, organizovali su za 42 člana Udruženja altruista „Svjetlo“ jednodnevni izlet koji se sastojao iz korištenja usluga bazena hotela „Saray“ i ručka koji je održan u sali Općine Stari Grad.

25.09.2008.

2 titule PRVAKA BiH i 1 titula VICEPRVAKA BiH u odbojci su naše!

Juni 2008.
Odbojkaši i odbojkašice udruženja altruista „SVJETLO“ sa tri ekipe u I (prvoj) i II (drugoj) diviziji –muški i I (prvoj) diviziji djevojke, učestvovali su na državnom prvenstvu u odbojci koje je održano u Srebrenici pod pokroviteljstvom Special Olympics BiH. Na državnom prvenstvu u odbojci, ostvaren je izvanredan uspjeh: Djevojke i muški u II (drugoj) diviziji su postali državni prvaci, dok su muški I (prva) divizija osvojili  titulu viceprvaka BiH.

25.09.2008.

Zabava

Juni 2008.
Predstavnici udruženja altruista „SVJETLO“, dva volontera i dva korisnika prisustvovali su zabavi koju je organizovalo udruženje „Obrazovanje gradi BiH“. 

25.09.2008.

Izvještaj o pravima djeteta za 2007. godinu

Juni 2008.
Predstavnik NVO altruista „SVJETLO“ učestvovao je na press konferenciji  Izvještaj o  pravima djeteta za 2007. godinu. Press konferenciju su organizovali  „Naša djeca“ iz Sarajeva i „Zdravo da ste“ iz Banja Luke.  Udruženje altruista „SVJETLO“ je aktivno učestvo u prikupljanju  podatke o poštivanju prava djece s poteškoćama u razvoju iz oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite.

25.09.2008.

Kontaktirali smo 798 porodica

Juni 2008.
U junu mjesecu, telefonskim putem kontaktirali smo 798 porodica osoba s mentalnom retardacijom i upoznali ih sa inicijativom za izmjenom Zakona o socijanoj zaštiti, zaštiti porodice sa djecom i zaštiti civilnih žrtava rata Federacije Bosne i Hercegovine i inicijativi da imovinski cenzus utiče na naknade na prava definisanih članom 18. navedenog Zakona.

25.09.2008.

Ekipa NVO Altruista SVJETLO-državne prvakinje u košarci

Maj 2008.
Košarkaši i košarkašice Udruženja altruista „SVJETLO“ sa tri ekipe u I (prvoj) i II
(drugoj) diviziji –muški i I (prvoj) diviziji djevojke, učestvovali su na državnom prvenstvu u košarci koje je održano u Prijedoru pod pokroviteljstvom Special Olympics BiH.
Na državnom prvenstvu u košarci, ostvaren je dosta dobar rezultat: Djevojke su postale državne prvakinje, I (prva) divizija muški osvojila je titulu viceprvaka dok je II (druga) divizija muški osvojila četvrto mjesto. Potpredsjednik FBiH, Mirsad Kebo sportašima i sportašicama Udruženja  altruista „SVJETLO“  uputio je čestitku povodom postignutih rezultata na državnom prvenstvu u košarci.

25.09.2008.

Općina Centar i Općina Novo Sarajevo

Maj 2008.
Predstavnici Udruženja altruista „SVJETLO“ prisustvovali su svečanoj sjednici Općine Centar i Novo Sarajevo, koje su održane u povodu svečanog obilježavanja dana Općine Centar i Općine Novo Sarajevo.

NVO Altruista SVJETLO


Linkovi

CONTACT INFORMATIONS
[b]NGO OF ALTRUISTS “SVJETLO” SARAJEVO
ORGANIZATION WHICH HELP PERSONS WITH SPECIAL NEEDS
Street: GRBAVICKA 22
71000 SARAJEVO
BOSNIA AND HERZEGOVINA

PHONE/FAX. +387 33 711 535
Mobile: +387 61 55 52 95
E-mail: svjetlo@svjetlo.ba
Web site : www.svjetlo.ba
UNICREDIT BANK 338-900-220-264-0702

ABOUT US
[b]NGO OF ALTRUISTS “SVJETLO” , SARAJEVO WORKS AS VOLUNTARILY, NONGOVERMENTAL, NON-PARTY, AND MULTINACIONAL ORGANIZATION FOR HELPING PERSONS WITH SPECIAL NEEDS.

MISSION: TO GIVE SUPPORT AND CREATE CONDITIONS FOR PERSONS WITH SPECIAL NEEDS; GIVE THEM CHANCE TO SHOW THEIR PERSONAL VALUES AND TO BE USEFULL FOR SOCIETY.

GOAL: ANIMATE DIFERENT INICIATIVES WHICH ARE IN INTEREST OF PERSONS WITH SPECIAL NEEDS , ENABLE EQUAL PLACE IN SOCIETY AND MAKE THEM HAPPIER LIVES.

VISION: REMOVE BARRIERS AND ATTITUDES WHICH ARE LEADING TO DISCRIMINATION OR SOCIETY EXCLUDING, AND BUILD EQUAL CHANCES IN SOCIETY.

ORGANIZATION RESPOND ON NEEDS : SOCIALIZATION AND INTEGRATION PERSONS WITH SPECIAL NEEDS IN SOCIETY, PUBLIC MOBILIZATION, LAW HELP, SOCIAL SECURITY, CREATING POSITIVE LAW FORMS, BUILD AND STRENGTHEN VOLUNTEER WORK.

WORKING POLITICS OF ORGANIZATION:
-WORK ACCORDING STATE LAW RULES WITH QUARD OF PERSONAL LAWS AND PUBLIC INTEREST
-IDENTIFY AND UNDERSTAND MEMBERS NEEDS
-WORK TOGETHER (EMPLOIES, VOLUNTEERS, MEMBERS) ON SATISFIING NEEDS
-CONTINUED WORKING ON IMPROVING QUALITY OF SERVICES
-ENSURE THAT RESOURCES HAVE BEEN USED IN PURPOSE WHICH HAD BEEN SETTLING.
-ENSURE TRANSPARENT AND OPEN WORK FOR DONORS AND PUBLIC
-ENSURE CONTINUED EDUCATION FOR EMPLOIERS, VOLUNTEERS AND MEMBERS
-RAISE ORGANIZATIONAL CULTURE AND VALUES [/b]

IMPORTANT
[b]LOVE, CARE, UNDERSTANDING, GIVING, HAPPINES, HUMAN BEING

“SEND LOVE AROUND YOURSELF, FIRST IN YOUR HOME. GIVE LOVE TO CHILDREN, WOMEN OR MAN, FIRST NEIGHBOR… DO NOT LET PEOPLE TO BE UNHAPPY BEFORE YOU HAD MET THEM. SEND SMILE, CLEMENCY IN YOUR EYES, AND WARMLY REGARDS. “
MOTHER THERESA

“EVERYONE CAN BE BIG HUMAN BEING…BECAUSE EVERYONE CAN BE USEFUL. YOU DO NOT HAVE TO HAVE DEGREE IF YOU WANT TO BE USEFUL. YOU DO NOT HAVE TO HAVE GOOD COMUNICATION SKILLS TO BE USEFUL. ONLY THAT YOU HAVE TO HAVE IS BIG HEART AND BIG SOUL.
MARTIN LUTHER KING

“MAN CAN SEE ONLY WITH HEART. IMPORTANT THINGS EYES CAN NOT SEE.”
ANTOAN DE SANT E.

“FIND CONDITIONS FOR HAPPY IT DOES NOT MEEN THAT WE HAVE TO LOOK FOR ONLY THINGS THAT WE NEED. HELPIN OTHERS WE ALSO HELP US”
ALEX ROVIRA[/b]

WISDOM SPARKS
HUMANENESS IS NOT BOND. IT IS LOVE; IT IS STRENGTH WHICH CONTRIBUTES HUMAN HAPPINESS.

PROVIDE TIME TO LOOK AROUND YOURSELF. LIFE IS TO SHORT FOR SELFISHNESS.

WE ARE RESPONSIBLE FOR PEOPLE WHO NEED HELP, AS LIGHT AND HOPE IN THEIR LIVES.

PEOPLE ARE HAPPY ONLY WHEN THEY CAN MAKE HAPPY SOMEONEELSE.

PERSON IS ALWAYS ON LOSS, BESIDES PERSONS WHO BELIEVES AND DO GOOD WORKS.

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
86472

Powered by Blogger.ba